sâmbătă, 5 ianuarie 2013

GLONASS vs GPS






                                                                         ГЛОНАСС



Desi nou pentru noi, acest sistem numit Globalnaya Navigazionnaya Sputnikovaya Sistema sau Global Navigation Satellite Systema, a aparut in 1976 dezvoltat de catre Guvernul Rus, acesta fiind conceput ca o alternativa al sistemului american GPS.

Proiectul a fost inceput in 1976 iar din 1982 pana in 2011 au fost lansate numeroase rachete care au pus cei 24 satelitii de localizare pe orbita.

Sub presedentia lui Vladimr Putin restaurarea si imbunatatirea sistemului a fos prioritatea numarul unu  al Russian Federal Space Agency alocandu-se pentru acest proiect peste 2.6 miliarde USD, iar la finele lui 2011 GLONASS a atins acoperire de 100% pe intreaga planeta.

Satelit din generatia a dou-a GLONASS

Sistemul GLONASS este construit din 24 de sateliti iar sistemul GPS are in componenta  31 de sateliti asa ca GPS-ul are o acuratete mai mare, exceptie facand partea de nord a globului unde GLONASS se descurca mai bine.






































 ГЛОНАСС este mai putin performant decat colegul sau Global Positioning System, dar foloseste un set diferit de sateliti, care ar putea functiona in locuri unde sistemul american nu se descurca foarte bine.






Asadar marele avantaj in integrarea sistemelor GPS si GLONASS este ca dispozitivul are acees cu pana la 33% mai multi sateliti decat la traditionalul GPS.






 Toate telefoanele si tabletele de noua generatie dotate cu procesoare Snapdragon S2 şi S3 au  suport pentru conectivitate GLONASS.


Deci daca aveati  Iphone 4, Iphone 5, Samsung Galaxy S2, S3, Galaxy Note, Tab, Ipad, etc si nu stiati cum de functioneaza asa bine localizarea, acum ati aflat. Enjoy!


 Se pare ca si noul sistem european Galileo isi va fi completat "constelatia" de 30 de sateliti pana in 2014, oferind publicului servicii performante, mult peste standardul GPS de azi.


Un mare plus pentru Galileo este ca va folosi transmisiuni similare cu cele GPS, astfel ca ambele retele navigationale vor opera pe baza aceluiasi hardware.


Deja putem vorbi despre GNSS - Global Navigation Satellite Systems atunci cand ne referim la sisteme de pozitionare.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu